Redistribuie 3,5% din impozitul pe venit!
Poţi susţine proiectele Asociaţiei CreativAct de incluziune prin artă sau de educaţie creativă, redistribuind cei 3,5% din impozitul anual pe venit care merge la bugetul de stat.
Redirectionarea unui procent din impozitul datorat statului reprezinta un mecanism prin care orice contribuabil poate ajuta organizatiile non-profit sau unitatile de cult cu un procent de 3,5% din suma pe care a platit-o statului. Astfel, potrivit legii 227/2015 privind Codul Fiscal, orice persoana fizica poate redirectiona cota de 3,5% din impozitul pe venit, pe care l-a platit statului in anul anterior. In cele ce urmeaza vom prezenta intreaga procedura de redirectionare a cotei din impozitul pe profit.
Depunerea formularului 230
Persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau pensii si isi doresc sa redirectioneze cota din impozitul pe venit catre ONG-uri vor trebui sa completeze formularul 230 si sa-l depuna pana la data de 25 mai 2021.
Persoanele care inregistreaza alte tipuri de venituri din care poate fi redirectionata cota din impozitul pe venit vor trebui sa depuna declaratia unica (termenul de depunere este tot 25 mai 2021
Cum se depune formularul 230
Exista patru modalitati prin care formularul 230 poate fi depus la ANAF:
- La ghiseul administratiei financiare;
- Prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, care se depune la oficiul postal;
- Prin serviciul online SPV (Spatiul Privat Virtual);
- Pe site-ul ANAF, semnat electronic cu certificatul digital calificat.
Redirectionarea cotei din impozitul pe venit de catre microintreprinderi
Potrivit OUG 25/2018, si microintreprinderile pot face deduceri din impozitul pe care il datoreaza statului. Astfel, firmele care se incadreaza categoriei impozitarii pe venit pot redirectiona pana la 20% din impozitul trimestrial pe venituri, incepand cu al doilea trimestru al anului in care se efectueaza directionarea.
Directioneaza catre Asociaţia CreativAct pana la 20% din impozitul pe profit al companiei tale, fara niciun alt cost.
Firmele care decid sa redirectioneze cota din impozitul trimestrial pe venit au obligatia de a depune o declaratie informativa anuala cu privire la toate sponsorizarile acordate. In declaratie va fi mentionat atat anul pentru care vor fi acordate sponsorizarile, cat si cel in care se fac deduceri pentru sumele reportate.
Daca microintreprinderile nu scad sponsorizarile din impozitul aferent trimestrului in care au acordat sumele de bani, acestea se vor reporta pe urmatoarele 28 de trimestre.
Microintreprinderile care se incadreaza in aceasta categorie de impozitare pe venit sunt entitatile economice care au obtinut venituri mai mici de un milion de euro in anul precedent. O firma care are un capital social mai mare sau egal cu 45.000 de lei si cel putin doi angajati poate opta pentru aplicarea impozitului pe venit din al doilea trimestru al anului in curs.incluziune